Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: rzeznik997 »

Bok podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 10. Kąt między ścianami bocznymi ma miarę \(\displaystyle{ \frac{2pi}{3}}\) . Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Narysuj sobie przekrój płaszczyzną prostopadłą do krawędzi bocznej i przechodzącą przez przekątną podstawy tego ostrosłupa. Powstały przekrój będzie trójkątem równoramiennym.
Ten podany w zadaniu kąt, to kąt pomiędzy ramionami tego trójkąta równoramiennego o długości podstawy równej \(\displaystyle{ \color{red}10 \sqrt{2}}\) (przekątna podstawy) . Oblicz długość ramienia tego trójkąta (będzie to jednocześnie wysokość ściany bocznej - wysokość poprowadzona do ramienia).

(*) na czerwono zaznaczyłem korektę poprzedniej wersji
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, o 18:13 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: rzeznik997 »

i tak robiłem tylko wynik który ma wyjść to 100 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) a mi wychodzi coś innego :/
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Przepraszam za wprowadzenie w błąd ale w pośpiechu źle odczytałem treść zadania.
Potraktowałem podany kąt jako kąt wierzchołkowy pomiędzy przeciwległymi ścianami bocznymi co jest oczywiście nieprawdą.

Prawidłowa wskazówka powinna być taka (zaraz poprawię poprzedni post):

Narysuj sobie przekrój płaszczyzną prostopadłą do krawędzi bocznej i przechodzącą przez przekątną podstawy tego ostrosłupa. Powstały przekrój będzie trójkątem równoramiennym.
Ten podany w zadaniu kąt, to kąt pomiędzy ramionami tego trójkąta równoramiennego o długości podstawy równej \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\) (przekątna podstawy ostrosłupa) . Oblicz długość ramienia tego trójkąta (będzie to jednocześnie wysokość ściany bocznej - wysokość poprowadzona do ramienia).

Teraz dla ściany bocznej znasz długość podstawy i długość wysokości poprowadzonej do ramienia. Myślę, że sobie poradzisz z obliczeniem pola powierzchni. Jakby co to napiszę Ci kolejną wskazówkę.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, o 18:26 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: rzeznik997 »

ale wysokość jest opuszczona na ramię, którego nie mamy danego, mamy dane tylko a.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: mat_61 »

Zgadza się - jest to wysokość poprowadzona do ramienia (tak jak napisałem Ci wyżej).
Obliczyłeś długość tej wysokości?

Narysuj sobie ścianę boczną ABC (podstawa AB) i zaznacz wysokości AD (obliczona wcześniej) i CE. Z trójkąta prostokątnego ABD oblicz długość boku BD (znasz długości dwóch pozostałych boków) - tw. Pitagorasa.

Zauważ, że trójkąt BEC (znasz długość boku BE) jest podobny do trójkąta BDA (znasz długości wszystkich boków) - wiesz dlaczego?

Teraz korzystając z podobieństwa trójkątów (proporcji długości odpowiednich boków) możesz obliczyć wysokość CE.
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa

Post autor: rzeznik997 »

dobra mam wszystko dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ