Rysunek ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Rysunek ostrosłupa

Post autor: primabalerina01 »

1. W ostrosłupie o podstawie prostokąta jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy, a sąsiednia krawędź boczna tworzy z krawędzią podstawy kąt 45°. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wiedząc, że krawędzie podstawy mają długość 3 cm i 4 cm.

2. Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym AC=BC= 6cm i <ABC = 30°. Rzutem prostokątnym wierzchołka S na płaszczyznę podstawy ostrosłupa jest środek krawędzi AB. Wiedząc, że krawędź SC jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°, oblicz objętość ostrosłupa.

3.Podstawą ostrosłupa jest romb. Kąt ostry rombu ma miarę 60°, wysokość rombu jest równa 9 cm, a punkt przecięcia przekątnych jest rzutem prostokątnym wierzchołka bryły. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli wysokość tej bryły jest dwa razy dłuższa od boku podstawy.

Generalnie chodzi mi o wykonanie rysynku i zaznaczenie kąta lub rzutu. Jesli ktos moze byłabym wdzieczna:)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Rysunek ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

1. Prostopadła krawędź ma dwie sąsiadki więc dwie ilustracje (1a i 1b):

2.

3.
ODPOWIEDZ