Ostrosłup o podstawie kwadratu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Michal90lbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2012, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: Michal90lbn »

Nie wiem jak rozwiązać to zadanie! Czy ktoś mi pomoże?
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku 10. Długości trzech kolejnych krawędzi bocznych wynoszą odpowiednio 8, 6 i 10. Oblicz objętość tego ostrosłupa i długość jego czwartej krawędzi bocznej.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, o 17:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: anna_ »

Czy objętość to \(\displaystyle{ 20 \sqrt{55}}\)?
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: bosa_Nike »

Temat jednak nie trafił do kosza...
anna_ pisze:Czy objętość to \(\displaystyle{ 20 \sqrt{55}}\)?
Na razie szybko zbrutalizowałam analitycznie i imho objętość wynosi \(\displaystyle{ \frac{160}{3}\sqrt{5}}\); czwartą krawędź łatwo wyliczyć korzystając (dwa razy) ze wzoru na długość środkowej trójkąta.

EDIT: ZA szybko brutalizowałam... , tzn. źle ustawiłam kolejność krawędzi. Rzeczywiście, objętość to \(\displaystyle{ 20\sqrt{55}}\), a czwarta krawędź boczna ma długość \(\displaystyle{ 8\sqrt{2}}\).
Michal90lbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2012, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: Michal90lbn »

hmmm a możesz mi rozpisać to zadanie? cholera nie wiem jak się za to zabrać?:(
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: bosa_Nike »

Analitycznie to tak: umieść ostrosłup w prostokątnym układzie współrzędnych. Podstawa niech leży w płaszczyźnie \(\displaystyle{ OXY}\) np. tak: \(\displaystyle{ A=(0,0,0),\ B=(0,10,0),\ C=(10,10,0),\ D=(10,0,0)}\), dodatkowo oznaczmy wierzchołek ostrosłupa jako \(\displaystyle{ S=(x,y,z)}\). Kierunek jest dowolny, kolejność jest ważna, więc niech \(\displaystyle{ |AS|=10,\ |BS|=6,\ |CS|=8,\ |DS|=r}\). Wtedy \(\displaystyle{ S}\) leży w punkcie wspólnym czterech sfer o środkach w wierzchołkach podstawy i promieniach równych długościom odpowiednich krawędzi bocznych. Zapisz równania tych sfer i rozwiąż układ z nich złożony - to Ci da położenie wierzchołka i długość czwartej krawędzi bocznej.
Michal90lbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2012, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: Michal90lbn »

niestety jestem tepy z matmy:( czy jest jakis inny sposob? ktos rozwiaze mi to zadanie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup o podstawie kwadratu

Post autor: anna_ »

AU
AU
d9b4d16b539090bf.png (11.26 KiB) Przejrzano 186 razy
[/url]

Mogę podać kolejność obliczeń:
1. pole ściany \(\displaystyle{ ABS}\)
2. z porównania pól wysokość \(\displaystyle{ SE}\)
3. z trójkąta \(\displaystyle{ BCS}\) liczysz \(\displaystyle{ BF}\)
4. wysokość z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ES'S}\)

Potem narysuj sobie kwadrat z podstawy i licz
1. \(\displaystyle{ AE}\)
2. \(\displaystyle{ FC}\)
3. Z Pitagorasa \(\displaystyle{ DS'}\)
z Pitagorsa dla trójkąta \(\displaystyle{ DS'S}\) wyjdzie długość ostatniej krawędzi bocznej
ODPOWIEDZ