Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny ABC, kąt C = 90 stopni. bok AC = 4cm, a bok AB=5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa, jeżeli przekątna AC' tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętosć graniastosĹ
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętosć graniastosĹ
BC = 3 cm (Tw. Pit.)
Mozesz wiec policzyc pole podstawy ABC
kat pomiedzy przekatna a plaszczyzna podstawy to kat pomiedzy AC' a jej rzutem na plaszczyzne ABC - co to bedzie?
Bedziesz mial trojkat prostokatny o jednym znanym boku i znanym kacie, z tangensa wyliczysz wysokosc graniastoslupa
Pole powierzchni i objetosc teraz, to juz tylko podstawienia do wzorow
V = \(\displaystyle{ \large 18\sqrt{3}}\)cm3
Pc = \(\displaystyle{ \large 12(1 + \sqrt{3})}\)cm2
Mozesz wiec policzyc pole podstawy ABC
kat pomiedzy przekatna a plaszczyzna podstawy to kat pomiedzy AC' a jej rzutem na plaszczyzne ABC - co to bedzie?
Bedziesz mial trojkat prostokatny o jednym znanym boku i znanym kacie, z tangensa wyliczysz wysokosc graniastoslupa
Pole powierzchni i objetosc teraz, to juz tylko podstawienia do wzorow
V = \(\displaystyle{ \large 18\sqrt{3}}\)cm3
Pc = \(\displaystyle{ \large 12(1 + \sqrt{3})}\)cm2