Witam .
1. . Objetosc walca jest rowna \(\displaystyle{ 32 \pi\mbox{ cm} ^{3}}\) . Pole calkowite wynosi \(\displaystyle{ 48 \pi\mbox{ cm}^{3}}\) . Oblicz pole przekroju osiowego.
!!! Policzylam tylko z objetosci i nie moge dociec po co mi pole calkowite .Oswiecicie mnie?
Pole przekroju walca
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Walbrzych
- Podziękował: 13 razy
Pole przekroju walca
Ostatnio zmieniony 28 mar 2012, o 14:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pole przekroju walca
Po pierwsze, masz złą jednostkę pola.
Po drugie, sama objętość to za mało, by policzyć pole przekroju, więc skoro Ci się to udało, to zrobiłaś to źle.
JK
Po drugie, sama objętość to za mało, by policzyć pole przekroju, więc skoro Ci się to udało, to zrobiłaś to źle.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Pole przekroju walca
Nawet wtedy, tzn. przy danych \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ S}\), wynik nie jest jednoznaczny - sprawdź dla \(\displaystyle{ r=4,\ h=2}\) oraz dla \(\displaystyle{ r=2(\sqrt 3-1),\ h=4(\sqrt 3+2)}\).
Btw. chętnie bym zobaczyła jakieś śmiesznie proste i jednocześnie mało żmudne rozwiązanie tego zadania.
Btw. chętnie bym zobaczyła jakieś śmiesznie proste i jednocześnie mało żmudne rozwiązanie tego zadania.