Mam takie zadanie i nie wiem jak znaleść potrzebne mi dane, czy mógłby ktoś pomóc, byłoby super
W ostrosłupie prawidłowym szesciokatnym o wysokości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} cm}\) ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{3}}\).
Oblicz objetość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Dzieki za kazda wskazówkę
Ostrosłup prawidłowy szesciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyrardów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup prawidłowy szesciokątny
Wysokość ściany bocznej liczysz z \(\displaystyle{ \sin60^o}\)
Potem liczysz wysokośc trójkąta z którego zbudowany jest sześciokąt z Pitagorasa lub \(\displaystyle{ \tg60^o}\)
Mając wysokośc trójkąta równobocznego z podstawy liczysz długość krawędzi podstawy
Potem liczysz wysokośc trójkąta z którego zbudowany jest sześciokąt z Pitagorasa lub \(\displaystyle{ \tg60^o}\)
Mając wysokośc trójkąta równobocznego z podstawy liczysz długość krawędzi podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyrardów
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłup prawidłowy szesciokątny
dzieki teraz musze wyliczyć a, wysokość wyszła 2 wiec to bedzie \(\displaystyle{ 2= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) dalej \(\displaystyle{ 4=a \sqrt{3}}\) dalej \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{3} }=a}\) i ostatecznie \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{3} }{3}=a}\) dobrze kombinuje bo nie jestem pewien?