Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
Promień wycinka kołowego o kącie \(\displaystyle{ 120^\circ}\) jest równy 3m . Wycinek zwinięto i utworzono w ten sposób powierzchnię boczną stożka . Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka .
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
Zerknij
292342.htm
U nas \(\displaystyle{ \beta=120^0}\). Promień wycinka to zarazem tworząca stożka czyli \(\displaystyle{ l=3}\).
Oblicz długość łuku wycinka to zarazem obwód podstawy stożka (stąd na rysunku oznaczenie \(\displaystyle{ 2\pi r}\)). Znając \(\displaystyle{ r}\) wylicz z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ H}\).
292342.htm
U nas \(\displaystyle{ \beta=120^0}\). Promień wycinka to zarazem tworząca stożka czyli \(\displaystyle{ l=3}\).
Oblicz długość łuku wycinka to zarazem obwód podstawy stożka (stąd na rysunku oznaczenie \(\displaystyle{ 2\pi r}\)). Znając \(\displaystyle{ r}\) wylicz z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ H}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
czyli u was to a/2 to innymi słowy H
zrobie to jutro bo mi się z tym aż tak nie śpieszy .
zrobie to jutro bo mi się z tym aż tak nie śpieszy .
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
Nie,nie. Przytoczyłem rysunek który wykonałem dla innego zadania. Na tym rysunku oznaczyłem kąt \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\) W Twoim zadaniu ten kąt możesz pominąć. Dopisz po prostu do rysunku wysokość H.mrowa93 pisze:czyli u was to a/2 to innymi słowy H
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
a jak mam policzyć tą długość łuku bo nie wiem jak to r wyliczyć ?
o takie coś chodzi ? :
\(\displaystyle{ l = \frac{\alpha}{360^\circ} \cdot 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ 3= \frac{120^\circ}{360^\circ} \cdot 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ 3 = \frac {1}{3} \cdot 2 \pi r}\) ?
o takie coś chodzi ? :
\(\displaystyle{ l = \frac{\alpha}{360^\circ} \cdot 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ 3= \frac{120^\circ}{360^\circ} \cdot 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ 3 = \frac {1}{3} \cdot 2 \pi r}\) ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz wysokość i promień podstawy stożka
Blisko
Oznaczmy jako \(\displaystyle{ d}\) długość łuku wtedy
\(\displaystyle{ d = \frac{\alpha}{360^\circ} \cdot 2 \pi r}\)
W naszym wycinku promieniem jest \(\displaystyle{ l}\) czyli
\(\displaystyle{ d = \frac{\alpha}{360^\circ} \cdot 2 \pi l}\)
Podstaw alfę i \(\displaystyle{ l}\) - wyliczysz \(\displaystyle{ d}\).
Po zwinięciu stożek będzie miał podstawę o obwodzie \(\displaystyle{ d}\) czyli promień podstawy stożka \(\displaystyle{ r}\) wyliczysz z:
\(\displaystyle{ d=2\pi r}\)
Oznaczmy jako \(\displaystyle{ d}\) długość łuku wtedy
\(\displaystyle{ d = \frac{\alpha}{360^\circ} \cdot 2 \pi r}\)
W naszym wycinku promieniem jest \(\displaystyle{ l}\) czyli
\(\displaystyle{ d = \frac{\alpha}{360^\circ} \cdot 2 \pi l}\)
Podstaw alfę i \(\displaystyle{ l}\) - wyliczysz \(\displaystyle{ d}\).
Po zwinięciu stożek będzie miał podstawę o obwodzie \(\displaystyle{ d}\) czyli promień podstawy stożka \(\displaystyle{ r}\) wyliczysz z:
\(\displaystyle{ d=2\pi r}\)