Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego krawędź podstawy ma długość a ,natomiast kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) gdzoe \(\displaystyle{ \alpha \in (0^\circ , 90^\circ)}\)
objętość policzyłem i wyszła mi dobrze ale nie wiem jak obliczyć to pole boczne .
Oblicz objęść ,pole boczne ostrosłupa praw trójkątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Oblicz objęść ,pole boczne ostrosłupa praw trójkątnego
W podanym ostrosłupie rzut wierzchołka na podstawę pokrywa się z punktem przecięcia się wysokości. (a ten leży w 1:3 wysokości).
Jeśli rozpiszesz cosinus tego kąta, to dostaniesz \(\displaystyle{ \frac{H}{x}}\), gdzie x to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2}}\).
Jeśli policzysz teraz \(\displaystyle{ x \cos \alpha}\), to dostaniesz wysokość ściany bocznej, masz też jej podstawę (z treści zadania)
Jeśli rozpiszesz cosinus tego kąta, to dostaniesz \(\displaystyle{ \frac{H}{x}}\), gdzie x to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2}}\).
Jeśli policzysz teraz \(\displaystyle{ x \cos \alpha}\), to dostaniesz wysokość ściany bocznej, masz też jej podstawę (z treści zadania)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz objęść ,pole boczne ostrosłupa praw trójkątnego
a \(\displaystyle{ \frac{H}{x}}\) to nie jest czasem \(\displaystyle{ tg}\) tego kąta ?
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Oblicz objęść ,pole boczne ostrosłupa praw trójkątnego
H to wysokość ściany bocznej, nie ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 4 razy
Oblicz objęść ,pole boczne ostrosłupa praw trójkątnego
a x to jest \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) z wysokosci podstawy ??
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy