przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość tego walca (rozpatrz dwie możliwości).
Bardzo prosze o rozwiązanie
objętosc walca
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
objętosc walca
Z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (a-4)^2+a^2=(a+4)^2\\
a=16}\)
Masz dwie możliwości:
1. średnica podstawy: 12
wysokość 16.
2. średnica podstawy 16
wysokość 12.
\(\displaystyle{ (a-4)^2+a^2=(a+4)^2\\
a=16}\)
Masz dwie możliwości:
1. średnica podstawy: 12
wysokość 16.
2. średnica podstawy 16
wysokość 12.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
objętosc walca
\(\displaystyle{ 1^o}\)
\(\displaystyle{ 6\ j}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ 36\pi\ j^2}\) - pole podstawy
\(\displaystyle{ 16\ j}\) - wysokość
\(\displaystyle{ V=P_P\cdot H=36\pi 16=576\ j^3}\)
\(\displaystyle{ 2^o}\)
\(\displaystyle{ 8\ j}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ 64\pi\ j^2}\) - pole podstawy
\(\displaystyle{ V=P_P\cdot H=64\pi 12=768\ j^3}\)
\(\displaystyle{ 6\ j}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ 36\pi\ j^2}\) - pole podstawy
\(\displaystyle{ 16\ j}\) - wysokość
\(\displaystyle{ V=P_P\cdot H=36\pi 16=576\ j^3}\)
\(\displaystyle{ 2^o}\)
\(\displaystyle{ 8\ j}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ 64\pi\ j^2}\) - pole podstawy
\(\displaystyle{ V=P_P\cdot H=64\pi 12=768\ j^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 17 razy
objętosc walca
Dzięki wielkie, dzieki tobie moja siora glana nie dostanie choc musze przyznac ze jak na tyle lat to masz spory uzdzek.