Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola przekroju osiowego tego stożka jest równy
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{ \sqrt{3} }}\) . Oblicz kat rozwarcia stożka.
oblicz kąt rozwarcia stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fotel
- Podziękował: 36 razy
oblicz kąt rozwarcia stożka
\(\displaystyle{ P _{PB} = \pi rl}\)
\(\displaystyle{ P_{PO} = l^{2} \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{r \sqrt{3} }{2l}}\)
do tego momentu dochodze i cos nie wychodzi
\(\displaystyle{ P_{PO} = l^{2} \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{r \sqrt{3} }{2l}}\)
do tego momentu dochodze i cos nie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
oblicz kąt rozwarcia stożka
No tak, tym sposobem byś się trochę namęczył.
Pole przekroju osiowego to też \(\displaystyle{ P = rH}\). Uzależnij jedną zmienna od drugiej i skorzystaj z funkcji trygonometrycznej.
Pole przekroju osiowego to też \(\displaystyle{ P = rH}\). Uzależnij jedną zmienna od drugiej i skorzystaj z funkcji trygonometrycznej.