Ściany boczne graniastosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
DjKamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: DjKamil »

Dwie sąsiednie ściany boczne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzą kąt o mierze:

a) \(\displaystyle{ 30^{o}}\) b) \(\displaystyle{ 90^{o}}\) c) \(\displaystyle{ 120^{o}}\) d) \(\displaystyle{ 60^{o}}\)



Wydaje mi się, że prawidłowa odpowiedź to d) \(\displaystyle{ 60^{o}}\), ze względu iż \(\displaystyle{ 6a = 360^{o}}\) czyli \(\displaystyle{ a = 60^{o}}\) , ale nie jestem pewien.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, o 11:57 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: »

DjKamil pisze:\(\displaystyle{ 6a = 360^{o}}\)
A dlaczego \(\displaystyle{ 360^{o}}\)?

Q.
DjKamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: DjKamil »

Właściwie to nie wiem od czego to uzależnić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: piasek101 »

Sześciokąt foremny to 6 trójkątów równobocznych (odpowiednio ułożonych).
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: Sherlock »

DjKamil pisze:
Ładnie to tak kopiować bez podania źródła? 179042.htm

Co do zadania, zerknij na graniastosłup z góry. Widzimy sześciokąt foremny. Szukany kąt to kąt pomiędzy sąsiednimi bokami tego sześciokąta.
DjKamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, o 09:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: DjKamil »

Czyli skoro dwie sąsiednie ściany to zakładam, że chodzi o kąt \(\displaystyle{ 120^{o}}\) bo miara każdego kąta w trójkącie wynosi po \(\displaystyle{ 60^{o}}\)

#Nie wiedziałem, że należy podawać źródła rysunków
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Ściany boczne graniastosłupa.

Post autor: Sherlock »

DjKamil pisze:chodzi o kąt \(\displaystyle{ 120^{o}}\)
Zgadza się.
DjKamil pisze:#Nie wiedziałem, że należy podawać źródła rysunków
Obowiązku raczej nie ma ale w przypadku kopiowania z innego postu, nie zaszkodzi podać źródło
ODPOWIEDZ