Czesc,
chcialbym sie dowiedziec czy obracajac trójkąt wokół jakiejs osi odleglej od niego o r:
|
|........|
|---r----|_
|
powiedzmy w ten sposob otrzymam bryle o objetosci
V=2pi*r*pole trojkata [innej skomplikowanej figury]
pozdrawiam
pierscien o przekroju trojkata
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pierscien o przekroju trojkata
Najkrócej mówiąc - nie.
Zauważ, że dla r=0 otrzymujemy stożek o objętości... 0.
Wg Twojej propozycji spróbuj rozwiązać też przypadek prostokąta obracającego się wokół oddalonej osi równoległej do boku (objętość otrzymanej bryły to różnica objętości dwóch walców).
Poniżej zamieszczam ilustrację, która może przyda się do obliczeń tego typu zadań dla trójkąta prostokątnego obracającego się wokół osi równoległej do przyprostokątnej:
Zauważ, że dla r=0 otrzymujemy stożek o objętości... 0.
Wg Twojej propozycji spróbuj rozwiązać też przypadek prostokąta obracającego się wokół oddalonej osi równoległej do boku (objętość otrzymanej bryły to różnica objętości dwóch walców).
Poniżej zamieszczam ilustrację, która może przyda się do obliczeń tego typu zadań dla trójkąta prostokątnego obracającego się wokół osi równoległej do przyprostokątnej:
pierscien o przekroju trojkata
dziekuje za wyprowadzenie z bledu.
teraz czy jest jakis uogolniony przypadek majac podany promien i pole figury aby obliczyc objetosc bryly powstala w wyniku jej obrotu o pewna os na zadanym promieniu?
moja figura wyglada tak:
[przepraszam za painta ]
i nie usmiecha mi sie liczenie wszystkiego na piechote kazdego trojkata
teraz czy jest jakis uogolniony przypadek majac podany promien i pole figury aby obliczyc objetosc bryly powstala w wyniku jej obrotu o pewna os na zadanym promieniu?
moja figura wyglada tak:
[przepraszam za painta ]
i nie usmiecha mi sie liczenie wszystkiego na piechote kazdego trojkata
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pierscien o przekroju trojkata
No łatwo nie będzie
Trzeba zsumować objętości poszczególnych części lub od pierścienia (prostokąt obejmujący całą figurę) odejmować objętości pustych przestrzeni.
Masz może jakiś rysunek techniczny tego czegoś?
Trzeba zsumować objętości poszczególnych części lub od pierścienia (prostokąt obejmujący całą figurę) odejmować objętości pustych przestrzeni.
Masz może jakiś rysunek techniczny tego czegoś?
pierscien o przekroju trojkata
nie mam rysunku technicznego. to sa naddatki na obrobke/skurcz/pochylenia w projekcie na odlewnictwo
poradzilem sobie tak ze kazda figure potraktowalem jako pierscien i trzaskalem ze wzorku na objetosc pierscienia 2*h*pi*(r2 ^2 - r1 ^2) [bo przyjemne w exelu ] a trojkaty dzielilem na 2
w przyblizeniu bedzie dobre mi sie wydaje, lepszego pomyslu na ta godzine i zdolnosci umyslowe nie mam
pozdrawiam
poradzilem sobie tak ze kazda figure potraktowalem jako pierscien i trzaskalem ze wzorku na objetosc pierscienia 2*h*pi*(r2 ^2 - r1 ^2) [bo przyjemne w exelu ] a trojkaty dzielilem na 2
w przyblizeniu bedzie dobre mi sie wydaje, lepszego pomyslu na ta godzine i zdolnosci umyslowe nie mam
pozdrawiam
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pierscien o przekroju trojkata
a skąd ta dwójka przed nawiasem?Yurikoo pisze:ze wzorku na objetosc pierscienia 2*h*pi*(r2 ^2 - r1 ^2)
pierscien o przekroju trojkata
w pospiechu mi sie sypnelo, nie powinno tam jej byc.
dla potomnych , i nie trzeba wiele kombinowac
pozdrawiam, dziekuje za zainteresowanie
dla potomnych , i nie trzeba wiele kombinowac
pozdrawiam, dziekuje za zainteresowanie