Objtođ graniastosupa
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 22 mar 2012, o 21:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sadowa
Objtođ graniastosupa
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość 8, a przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem\(\displaystyle{ 60 ^{0}}\). oblicz objętość tego graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, o 20:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie twórz tematów w losowych działach. Nieregulaminowy tytuł.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie twórz tematów w losowych działach. Nieregulaminowy tytuł.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Objtođ graniastosupa
Graniastosłup prawidłowy czworokątny to prostopadłościan, który posiada kwadrat w podstawie. Wysokośc bryłu, przekątna podstawy(kwadrata) i przekątna bryły tworzą trójkąt o kątach 30* 60* i 90*. W takim trójkącie boki mają długości \(\displaystyle{ a, 2a i a \sqrt{3}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ H=a \sqrt{3} =8}\)
\(\displaystyle{ d=a}\)
\(\displaystyle{ D=2a}\)
Gdzie d to przekątna podstawy, a D to przekątna bryły. Do obliczenia Objętości jest nam potrzebny bok podstawy.
Pamietaj, że wzór na przekątną kwadrata to:
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
Pozdrawiam!
Więc:
\(\displaystyle{ H=a \sqrt{3} =8}\)
\(\displaystyle{ d=a}\)
\(\displaystyle{ D=2a}\)
Gdzie d to przekątna podstawy, a D to przekątna bryły. Do obliczenia Objętości jest nam potrzebny bok podstawy.
Pamietaj, że wzór na przekątną kwadrata to:
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 22 mar 2012, o 21:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sadowa