Stosunek promienia kuli opisanej do promienia kuli wpisanej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
goralznizin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gory
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Stosunek promienia kuli opisanej do promienia kuli wpisanej

Post autor: goralznizin »

Witam!
Powiem tak z tym zadankiem to walcze jakis czas już i nic. Kompletne zeroooooo. Albo za dużo kombinuje albo ono jest harde:D

Wykaż że stosunek promienia kuli opisanej na ostrosłupie czworokątnym do promienia kuli wpisanej w ten ostrosłup jest nie mniejszy niż \(\displaystyle{ 1 + \sqrt{2}}\).

Proszę kogoś o jakiś szkic rozwiazania
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Stosunek promienia kuli opisanej do promienia kuli wpisanej

Post autor: Kartezjusz »

stosunek to iloraz i dla pewności chcę się dowiedzieć,czy jest \(\displaystyle{ 1:1+ \sqrt{2}}\) czy pomyłka i
\(\displaystyle{ 1: \sqrt{2}}\)
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Stosunek promienia kuli opisanej do promienia kuli wpisanej

Post autor: tatteredspire »

\(\displaystyle{ \frac{R}{r} \ge 1+\sqrt{2}}\) do udowodnienia.-- 22 mar 2012, o 11:37 --A co do zadania to trzeba rozważyć jedynie takie ostrosłupy czworokątne dla których operacja wpisania i opisania kuli jest wykonalna.
goralznizin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gory
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Stosunek promienia kuli opisanej do promienia kuli wpisanej

Post autor: goralznizin »

Ten stosunek o który ktoś pytał to \(\displaystyle{ \frac{R}{r} = 1 + \sqrt {2}}\)
ODPOWIEDZ