Trzy zadania ze stereometrii

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 cze 2011, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Trzy zadania ze stereometrii

Post autor: lukki »

Witam, prosiłbym o rozwiązanie tych trzech zadań, sam tez spróbuje je rozwiązać z pomocą notatek, ale niestety matematyka nie jest moja mocna stroną szczególnie geometria.

1. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a=8cm a wysokość H=10cm.
Oblicz V i Pc tego graniastosłupa

2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy a=6cm, a przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
\(\displaystyle{ \alpha}\) = 60°. Oblicz V i Pc

3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy a=10cm a wysokość ostrosłupa H=14cm. Oblicz V i Pc

Pc- pole pow. całkowitej
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trzy zadania ze stereometrii

Post autor: piasek101 »

1) Tylko wstawianie do wzorów.
Rób i pokazuj.

2) Przekątną podstawy np z Pitagorasa (albo gotowego wzoru); wysokość bryły z własności trójkąta 30;60;90 (wysokość bryły; przekątna bryły; przekątna podstawy).

3) Wysokość ściany bocznej z Pitagorasa.
lukki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 cze 2011, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Trzy zadania ze stereometrii

Post autor: lukki »


Jeśli coś jest źle proszę o poprawę.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trzy zadania ze stereometrii

Post autor: Sherlock »

1. OK.
2. OK. W przyszłości możesz oszczędzić sobie obliczeń przy szukaniu wysokości korzystając np. z tangensa.
3. OK. Masz tam czeski błąd (169 miast 196) ale potem podstawiałeś poprawnie
We wszystkich odpowiedziach dla Pc wyciągnąłbym przed nawias tyle ile się da.
ODPOWIEDZ