Pole i objetosc walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
truskawkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 7 wrz 2011, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Pole i objetosc walca

Post autor: truskawkaa »

Dany jest Prostokąt ABCD ktory stanowi powierzchnię boczną walca po rozwinięciu na płaszczyznę Krótszy bok AD jest tworzaca tego walca. Odcinek AE jest prostopadły do przekątnej DB i dzieli tę przekątną na odcinki o długości 2\(\displaystyle{ \pi}\) i 8\(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz objetosc i pole pow. calkowitej walca.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole i objetosc walca

Post autor: piasek101 »

AE jest wysokością trójkąta prostokątnego poprowadzoną do przeciwprostokątnej, zatem

\(\displaystyle{ |AE|^2=2\pi\cdot 8\pi}\)
ODPOWIEDZ