stozek i plaszczyzna

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
DarkStunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy

stozek i plaszczyzna

Post autor: DarkStunt »

Stożek o wysokości długości h przecieto plaszczyzna rownolegla do podstawy. Pole przekroju ta plaszczyzna jest rowne polowie pola podstawy. oblicz odleglosc plaszczyzny od wierzcholka stozka.


mam wyliczone ze:

\(\displaystyle{ R=r \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)


no i dalej nie wiem jak zrobic
przy talesie tez cos nie wychodzi mi
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

stozek i plaszczyzna

Post autor: janka »

\(\displaystyle{ h}\)-wysokość dużego stożka

\(\displaystyle{ h _{1}}\)-wysokość małego

\(\displaystyle{ x}\)-szukana odległość

\(\displaystyle{ r}\)-promień małego stożka

\(\displaystyle{ R}\)-promoeń dużego

\(\displaystyle{ \frac{R}{r}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{h _{1} }= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{h-x}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

oblicz szukane x
DarkStunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy

stozek i plaszczyzna

Post autor: DarkStunt »

janka pisze:\(\displaystyle{ h}\)-wysokość dużego stożka

\(\displaystyle{ h _{1}}\)-wysokość małego

\(\displaystyle{ x}\)-szukana odległość

\(\displaystyle{ r}\)-promień małego stożka

\(\displaystyle{ R}\)-promoeń dużego

\(\displaystyle{ \frac{R}{r}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{h _{1} }= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{h-x}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

oblicz szukane x
zle jest
x wychodzi ujemny (jak dla mnie o.O)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

stozek i plaszczyzna

Post autor: anna_ »

janka pisze: \(\displaystyle{ h _{1}}\)-wysokość małego

\(\displaystyle{ x}\)-szukana odległość
Janka coś pomyliłaś. Przecież to to samo.
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

stozek i plaszczyzna

Post autor: janka »

Dzięki Anno,znowu się pomyliłam.

Już poprawiam (mniejszy promień przez większy daje \(\displaystyle{ \ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\))

\(\displaystyle{ \frac{r}{R} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h _{1} }{h} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{h-x}{h}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

-- 20 mar 2012, o 01:22 --

nie to samo .
było \(\displaystyle{ \frac{R}{r}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

poprawiłam na

\(\displaystyle{ \frac{r}{R} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

-- 20 mar 2012, o 01:27 --

\(\displaystyle{ \frac{h-x}{h} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{h(2- \sqrt{2}) }{2}}\)
ODPOWIEDZ