Pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rhino_18

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Post autor: rhino_18 »

Witam!

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Z Przyjaciółką siedziałyśmy nad tym zadaniem sporo czasu lecz jednak wynik był niewłaściwy (powinno wyjść \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}d ^{2} sin \alpha cos \alpha}\) ) lecz coś nam nie gra...
doszłyśmy do następujących wyliczeń:
d- dana
\(\displaystyle{ \alpha}\) - dana
Pb=4aH

\(\displaystyle{ \frac{a}{d} = cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=dcos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \frac{H}{d} =sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ H=dsin \alpha}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = dsin \alph}\)a

\(\displaystyle{ d ^{2} - (a \sqrt{2} )^{2} = H^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2} - (dsin \alpha \sqrt{2} )^{2}= H^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2} - 2d^{2}sin^{2} \alpha = H^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}(1-d^{2}sin^{2} \alpha = H^{2}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{d^{2}(1-d^{2}sin^{2} \alpha }}\)

zatem..
\(\displaystyle{ P=4ah}\)
\(\displaystyle{ P=4dcos \alpha * \sqrt{d^{2}(1-dcos^{2} \alpha) }}\)

bardzo proszę o pomoc i wytknięcie błędów
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Post autor: anna_ »

rhino_18 pisze: \(\displaystyle{ \frac{a}{d} = cos \alpha}\)
To fałsz.
rhino_18

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Post autor: rhino_18 »

to co powinnam zrobić? naprawdę już się pogubiłam w tym zadaniu...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Post autor: anna_ »

AU
AU
5d6ca0cc34ae069b.png (11.39 KiB) Przejrzano 86 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \cos\alpha=?}\)
ODPOWIEDZ