przekrój graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

przekrój graniastosłupa

Post autor: snd0cff »

Graniastoslup prawidlowy czworokatny o krawedzi podstawy a i wysokosci dwa razy dluzszej od krawedzi podstawy, przecieto plaszczyzna przechodzaca przez przekatna podstawy i nachylona do podstawy pod katem miary \(\displaystyle{ \alpha \in (0; \frac{ \pi }{2}\ \right\rangle}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju. Rozwaz wszystkie mozliwe przypadki.
Przekrojem jest trojkat dla \(\displaystyle{ \alpha \in (0; \approx 71 ^{o} \right\rangle}\). A trapezem dla kąta większego. To sa te dwa przypadki, natomiast jak mam obliczyc pole skoro one zmienia sie dla kazdej wartosci kata?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

przekrój graniastosłupa

Post autor: Sherlock »


Dla przypadku gdy przekrojem jest trójkąt (Rysunek 1) wyraź wysokość CD przekroju ABC za pomocą kąta alfa i przyprostokątnej DE w trójkącie prostokątnym DEC.
Dla przypadku gdy przekrojem jest trapez (Rysunek 2) wyraź wysokość FK przekroju ABDC za pomocą kąta alfa i przyprostokątnej GK w trójkącie prostokątnym FGK. Skąd wziąć krótszą podstawę trapezu czyli CD? Zauważ podobieństwo trójkątów ABH i IJH...
ODPOWIEDZ