Stereometria -pola i objętości graniastosłupów i ostrosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gandziunia666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 mar 2012, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wolin

Stereometria -pola i objętości graniastosłupów i ostrosłupów

Post autor: gandziunia666 »

Witam, mam 4 zadania do rozwiązania a ten dział to dla mnie jakaś masakra.

Proszę rozwiąż te zadania i podaj odpowiedzi i jeśli jesteś w stanie to jeszcze jak to zrobiłeś. Bo ja nic z tego nie rozumiem a chciałabym się trochę poduczyć. Proszę.

Poniżej są zdjęcia tych zadań z obrazkami.

Są to zadania z Podręcznika do 3 kl. lo/technikum gwo matematyka z +
zadanie 1 i 2 strona 261 i 5 i 6 strona 262.

Zadanie 1/ strona 261:
Oblicz pola powierzchni:
a) graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i wysokości 2.
b) graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej długości 5.
c) ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź boczna o długości 1 jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni.
d) ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej 2 i krawędzi bocznej równej 5.
e) ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 4 i wysokości równej 1.

Zadanie 2/ strona 261:
Na rysunku przedstawiono graniastosłup prawidłowy. Oblicz jego objętość:
a)
b)
c)
d)
e)
f)

Kod: Zaznacz cały

http://matma4u.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=2638


Zadanie 5/ strona 262:
Na rysunku przedstawiono ostrosłup prawidłowy. Oblicz jego objętość:
a)
b)
c)
d)
e)
f)

Kod: Zaznacz cały

http://matma4u.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=2639



Zadanie 6/ strona 262:
Sześcian o krawędzi długości a przecięto w sposób pokazany na rysunku. Jakie objętości mają otrzymane bryły?
[url]http://matma4u.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=2636[/url]

-- 15 mar 2012, o 11:02 --
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stereometria -pola i objętości graniastosłupów i ostrosłupów

Post autor: anna_ »

6.
Jedna z brył to ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego (jego przyprostokątne są równe 4) i wysokości 4.
Objętość drugiej bryły to objętość sześcianu minus objętość ostrosłupa.
gandziunia666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 mar 2012, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wolin

Stereometria -pola i objętości graniastosłupów i ostrosłupów

Post autor: gandziunia666 »

anna_ pisze:6.
Jedna z brył to ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego (jego przyprostokątne są równe 4) i wysokości 4.
Objętość drugiej bryły to objętość sześcianu minus objętość ostrosłupa.
A dlaczego są równe 4? Tam nie ma żadnych wartości oprócz `a`..
Ja już zupełnie nic nie rozumiem
ODPOWIEDZ