Pole przekroju osiowego walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
madzia34523
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 mar 2012, o 17:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Pole przekroju osiowego walca

Post autor: madzia34523 »

Oblicz pole przekroju osiowego walca, wiedząc że przekątna jego przekroju osiowego ma długosc 10, a pole pow. bocznej jest równe 48\(\displaystyle{ \pi}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole przekroju osiowego walca

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} (2r)^2+h^2=10^2 \\ 2 \pi r h=48\pi \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ