Witam, polecenie brzmi:
W stożek o wysokości H=5cm i promieniu podstawy r=3cm wpisano kulę. Oblicz promień tej kuli.
\(\displaystyle{ H=5 r=3 L=\sqrt{34}}\)
\(\displaystyle{ x=H-R}\)
Z prawa podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{34}}{3}=\frac{H-R}{R}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{34}R=15-3R}\)
I tutaj mam problem czysto matematyczny. Nie umiem wyznaczyć R :/
Kula wpisana w stożek (prawie skończone, problem na końcu).
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kula wpisana w stożek (prawie skończone, problem na końcu).
niewiadoma (R) na jedną stronę, R przed nawias, dzielimy obie strony przez nawias, usuwamy niewymierność z mianownika...