Kula i stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

Kula i stożek

Post autor: blackbird936 »

Kula o promieniu R i stożek mają równe objętości, a pole powierzchni bocznej stożka jest trzy razy większe od jego pola podstawy. Znajdź wysokość stożka.

Zrobiłam układ równań:


\(\displaystyle{ \begin{cases} V _{kuli}=V _{stozka} \\ P _{b _{s} }=3P _{p _{s} } \end{cases}}\)




i wyszło mi coś takiego:

\(\displaystyle{ \begin{cases} H= \frac{4R ^{3} }{r ^{2} } \\ l=3r \end{cases}}\)

I nie wiem co dalej, próbowałam z Pitagorasa, ale jakieś dziwne liczby wychodzą
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kula i stożek

Post autor: florek177 »

wstaw \(\displaystyle{ \,\, r \,\,}\) z dolnego wzoru i \(\displaystyle{ \,\, l \,\,}\) z pitagorasa, zredukuj \(\displaystyle{ \,\, H \,\,}\) i wyjdzie.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

Kula i stożek

Post autor: blackbird936 »

\(\displaystyle{ H=2 \sqrt[3]{2}R}\) ?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kula i stożek

Post autor: florek177 »

nie liczyłem, ale chyba dobrze.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

Kula i stożek

Post autor: blackbird936 »

No spoko, to tak to zostawiam Dzięki !
ODPOWIEDZ