Brakuje mi punktu zaczepienia jeśli ktoś kuma bazę proszę o oświecenie
Znajdż maksymalną ohjętośc sześcianu zawartego w półkuli o promieniu r.
I drugie podobene
Maksymalne V prostopadł. o 4 krawędziach 2x i ośmiu x zawartego w półkuli o promieniu r
Podaj V dla r = 15
dzięki
kula i zawarte w niej bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kula i zawarte w niej bryły
1.
W przekroju masz kwadrat wpisany w półkole. Z pitagorasa policzysz a(R) : \(\displaystyle{ r^{2} = a^{2} + (\frac{a}{2})^{2} \,\,}\) ; --> \(\displaystyle{ \,\, a = \frac{2 \sqrt{5}}{5} r \,\,}\) ; \(\displaystyle{ V = a^{3}}\) .
Szescian ma największą objętość, więc nie trzeba liczyc pochodnej.
2.
W podstawie możesz mieć: a) - 2x * 2x i 8x wysokość lub b) - 8x * 8x i 2x wysokość.
Układasz analogiczne pitagorasy: b) - \(\displaystyle{ r^{2} = (4x)^{2} + (2x)^{2} \,\,}\) ; i \(\displaystyle{ \,\, x = \frac{\sqrt{5}}{10} r \,\,}\) ;
W przekroju masz kwadrat wpisany w półkole. Z pitagorasa policzysz a(R) : \(\displaystyle{ r^{2} = a^{2} + (\frac{a}{2})^{2} \,\,}\) ; --> \(\displaystyle{ \,\, a = \frac{2 \sqrt{5}}{5} r \,\,}\) ; \(\displaystyle{ V = a^{3}}\) .
Szescian ma największą objętość, więc nie trzeba liczyc pochodnej.
2.
W podstawie możesz mieć: a) - 2x * 2x i 8x wysokość lub b) - 8x * 8x i 2x wysokość.
Układasz analogiczne pitagorasy: b) - \(\displaystyle{ r^{2} = (4x)^{2} + (2x)^{2} \,\,}\) ; i \(\displaystyle{ \,\, x = \frac{\sqrt{5}}{10} r \,\,}\) ;