Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi ostrosłupa czworokątnego prawidłowego, wiedząc że: Pole powierzchni podstawy jest takie samo jak pole ściany bocznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Sciany boczne sa na pewno trojkątami rownoramiennymi. Nalezy zatem znalezc cos kata miedzy wysokosciami scian bocznych majacymi spodek na jednej krawedzi bocznej.
Trzeba bedzie policzyc te wysokosc sciany bocznej.
Trzeba bedzie policzyc te wysokosc sciany bocznej.
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Wiem tylko tyle, że muszę wykorzystac twierdzenie cosinusów, a nie miałem jeszcze przerabianego tego działu wgl na lekcjach. Zadanie znalazł nauczyciel w jakimś zbiorze i dał dodatkowo na ocenę. Obliczyłem sobie kolejno ile wynosi wysokośc ściany bocznej, która pada na na bok "a". Następnie z twierdzenia Pitagorasa doszedłem ile mają ramiona tego trójkąta i obliczyłem długośc wysokości, która wychodzi z wierzchołka gdzie między ramieniem, a podstawą. I tutaj nie wiem czy nie jestem w błędzie. Trójkąt, który tworzą 2 wysokości wychodzące z tych właśnie wierzchołków i przekątna podstawy, powinien zostac wykorzystany do twierdzenia cosinusów ?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Trojkat utworzony z tych wysokosci i przekatnej podstawy to jest rownoramienny. Wszystkie boki znasz i masz policzyc cos kata miedzy ramionami tego trojkata.
Mozna go podzielic wysokoscia padajaca na podstawe i obliczyc najpierw \(\displaystyle{ cos \frac{ \alpha }{2}}\) a nastepnie ze wzoru na cos podwojonego kata obliczyc \(\displaystyle{ cos \alpha}\).
Mozna go podzielic wysokoscia padajaca na podstawe i obliczyc najpierw \(\displaystyle{ cos \frac{ \alpha }{2}}\) a nastepnie ze wzoru na cos podwojonego kata obliczyc \(\displaystyle{ cos \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Chodz o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Twierdzenie cosinusów musisz zastosować dla trójkąta \(\displaystyle{ DBE}\)
(czerowne odcinki to wysokości odpowiednich ścian bocznych poprowadzonych na krawędź \(\displaystyle{ CS}\))
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Po moich obliczeniach wyszło mi, że: cos=13/17
Dobrze ?
Dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Jakie masz ramię tego trójkąta \(\displaystyle{ DBE}\)?-- dzisiaj, o 20:50 --Podaj jeszcze przy okazji wysokośc ściany bocznej i krawędź.
Mam inny wynik.
Mam inny wynik.
Cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
Udało mi się skończyc to zadanie. Wynik powinien byc następujący: cos=-1/16. Tak podał autor zbioru. Dziękuję za zainteresowanie pomocą.