stożek podobieństwo trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
stożek podobieństwo trójkątów
w dany stożek tzn. promień podstawy r i wysokość h wpisano walec o największej powierzchni bocznej oblicz to pole
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
stożek podobieństwo trójkątów
\(\displaystyle{ r}\) - promień stożka
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość stożka
\(\displaystyle{ R}\) - promień walca
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość walca
\(\displaystyle{ H}\) wyznaczysz z:
\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \frac{H}{r-R}}\)
Potem wzór na pole i szukasz \(\displaystyle{ R}\), dla którego to pole będzie maksymalne
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość stożka
\(\displaystyle{ R}\) - promień walca
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość walca
\(\displaystyle{ H}\) wyznaczysz z:
\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \frac{H}{r-R}}\)
Potem wzór na pole i szukasz \(\displaystyle{ R}\), dla którego to pole będzie maksymalne
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lut 2012, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
stożek podobieństwo trójkątów
Narysuj sobie stożek z walcem, ale na płasko, czyli nie w przestrzeni. Niech H to wys. stożka, r to jego promień, h' wysokość walca, a r' to promień podstawy walca.
Z rysunku wyniknie, z podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{H}{r} = \frac{H- h'}{r'}}\)
Wyznacz z tego równania h' i podstaw do wzoru na pole boczne:
\(\displaystyle{ 2\pi r'h'}\)
Powstanie funckja kwadratowa ze współczynnikiem ujemnym. Liczysz jej wartość maksymalną...
edit: Pani wyżej mnie uprzedziła...
Z rysunku wyniknie, z podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{H}{r} = \frac{H- h'}{r'}}\)
Wyznacz z tego równania h' i podstaw do wzoru na pole boczne:
\(\displaystyle{ 2\pi r'h'}\)
Powstanie funckja kwadratowa ze współczynnikiem ujemnym. Liczysz jej wartość maksymalną...
edit: Pani wyżej mnie uprzedziła...