obj walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Hitman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 maja 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia/Poznań

obj walca

Post autor: Hitman93 »

Wysokość walca jest o \(\displaystyle{ 6}\) większa od średnicy jego podstawy, a pole jego powierzchni całkowitej jest równe \(\displaystyle{ 378\pi}\) . Oblicz objętość walca.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

obj walca

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ r}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ h=r+3}\) - wysokość walca

rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ 2 \pi r^2+2 \pi r(r+3)=378 \pi}\)
ODPOWIEDZ