Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Hitman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 maja 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia/Poznań

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Hitman93 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy na długość 4, wysokość ostrosłupa ma długość 5. Ściana boczna nachylona jest do podstawy pod kątem alpha takim, że:

a) \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{5}{2}}\)

b) \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{5}{2}}\)

c) \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{2}{5}}\)

d) \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{5}{4}}\)

Mi wychodzi że jest to odp B, jednak prosiłbym o sprawdzenie. Z góry dzięki
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: aalmond »

Dobrze.
ODPOWIEDZ