Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
Trójkąt równoramienny o kącie 45 stopni przy podstawie, obraca się wokół wysokości opadającej na podstawę. Oblicz objętość i pole powierzchni, wiedząc że podstawa wynosi 8 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
\(\displaystyle{ 2r=8 \ \Rightarrow \ r=4}\)
\(\displaystyle{ r=h}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \pi r^2 +\pi r l}\)
\(\displaystyle{ l=\sqrt{r^2+h^2} = \sqrt{32} = 4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 16\pi + 16\sqrt{2}\pi = 16\pi(1+\sqrt{2}) \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h = \frac{64}{3}\pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ r=h}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \pi r^2 +\pi r l}\)
\(\displaystyle{ l=\sqrt{r^2+h^2} = \sqrt{32} = 4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 16\pi + 16\sqrt{2}\pi = 16\pi(1+\sqrt{2}) \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h = \frac{64}{3}\pi \ cm^3}\)