Przekrój walca
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Przekrój walca
Wysokość walca ma długość 16j, a długość promienia podstawy 17j. Walec ten przecięto płaszczyzną równoległą do osi walca otrzymując w przekroju kwadrat. Oblicz odległość przekroju do osi.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przekrój walca
Wystarczy obliczyć odległość x cięciwy o długości 16 od środka koła o promieniu 17,co z tw. Pitagorasa daje:
\(\displaystyle{ x^2+8^2=17^2 \\ x=15}\)
\(\displaystyle{ x^2+8^2=17^2 \\ x=15}\)