Ostrosłup prawidłowy zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pablosmg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 lut 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zgorzelec
Podziękował: 1 raz

Ostrosłup prawidłowy zadanie

Post autor: Pablosmg »

Podstawa ostrosłupa prawidłowego trojkątnego ma pole równe 25√3 Oblicz wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa jeśli jego pole powierzchni całkowitej jest 7 krotnie większe od pola podstawy
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Ostrosłup prawidłowy zadanie

Post autor: soku11 »

Z tresci obliczasz:
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=25\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{4}=25}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=100}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)

\(\displaystyle{ P_c=7P_p}\)
\(\displaystyle{ P_p+P_b=7P_p}\)
\(\displaystyle{ P_b=6P_p}\)
\(\displaystyle{ 3P_s=6P_p}\)
\(\displaystyle{ P_s=2P_p=50\sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ \frac{ah}{2}=50\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10h}{2}=50\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 5h=50\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=10\sqrt{3}}\)

PZODRO
ODPOWIEDZ