pochyly graniastoslup trojkatny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
DarkStunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy

pochyly graniastoslup trojkatny

Post autor: DarkStunt »

Witam
prosze znow o pomoc:

Podstawami graniastosłupa pochyłego są trójkąty równoboczne ABC i A'B'C' o boku długości a. Rzutem prostokątnym wierzchołka A' jest środek ciężkości drugiej podstawy, a krawędź AA' tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{4}}\) . Wyznacz objętość i pole powierzchni i pole powierzchni bocznej graniastosłupa.


z gory dzieki za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pochyly graniastoslup trojkatny

Post autor: piasek101 »

Prowadzisz odcinek z punktu A' (po ścianie bocznej) prostopadły do krawędzi podstawy - jego prostopadły rzut na podstawę leży na wysokości podstawy.
Z trójkąta prostokątnego otrzymanego na ścianie bocznej zaczynasz rozwiązywanie.
DarkStunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy

pochyly graniastoslup trojkatny

Post autor: DarkStunt »

mozna prosic dokladniej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pochyly graniastoslup trojkatny

Post autor: piasek101 »

Próbuj coś zrobić - podpowiedź była - i podaj co dostajesz (cokolwiek), jak sam (prawie) coś wykminisz to i w innych podobnych też sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ