Pole powierzchni bocznej stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 cze 2011, o 22:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
Pole powierzchni bocznej stożka
Ile wynosi pole powierzchni bocznej stożka o kącie zwarcia \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) i wysokości \(\displaystyle{ H=6 \sqrt{3}}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 22:52 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Pole powierzchni bocznej stożka
\(\displaystyle{ H = 6 \sqrt{3}
60 ^{\circ} => rownoboczny}\)
\(\displaystyle{ H = \frac{a{ \sqrt{3} }}2}}}\)
\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3} = \frac{a{ \sqrt{3} }}2}}}\)
\(\displaystyle{ 12\sqrt{3} =a{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a = 12}\)
\(\displaystyle{ a = 2r}\)
\(\displaystyle{ r = 6}\)
\(\displaystyle{ l = a = 12}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = \pi rl}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 72 \pi}\)
60 ^{\circ} => rownoboczny}\)
\(\displaystyle{ H = \frac{a{ \sqrt{3} }}2}}}\)
\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3} = \frac{a{ \sqrt{3} }}2}}}\)
\(\displaystyle{ 12\sqrt{3} =a{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a = 12}\)
\(\displaystyle{ a = 2r}\)
\(\displaystyle{ r = 6}\)
\(\displaystyle{ l = a = 12}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = \pi rl}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 72 \pi}\)