Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mrowa93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 4 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: mrowa93 »

Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź boczną graniastosłupa i wysokość podstawy, mającą z tą krawędzią punkt wspólny. Wykaz że jeśli pole otrzymanego przekroju jest równe polu jednej z podstaw to krawędź podstawy jest dwa razy dłuższa od krawędzi bocznej tego graniastosłupa.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} \cdot H = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)

\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - krawędź boczna
mrowa93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 4 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: mrowa93 »

ok ale co to daje ? to 1 to wzor na wysokosc razy wysokość calego ostroslupa i co z tego mam wyznaczyć i jak , jakieś wskazówki ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: aalmond »

Z tego wzoru wyznaczasz wprost zależność:
krawędź podstawy jest dwa razy dłuższa od krawędzi bocznej tego graniastosłupa
ODPOWIEDZ