Walec- promień podst. walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
milkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 lut 2012, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PN

Walec- promień podst. walca

Post autor: milkkk »

Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku długości 8cm. Promień podstawy walca ma długość ?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Walec- promień podst. walca

Post autor: major37 »

\(\displaystyle{ 8=2 \pi r}\) czyli \(\displaystyle{ 4= \pi r}\) wyznaczeniem r nie ma już chyba problemu
milkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 lut 2012, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PN

Walec- promień podst. walca

Post autor: milkkk »

Czyli bez żadnych obliczeń mam zaznaczyć odpowiedz \(\displaystyle{ 4 \pi}\) ?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Walec- promień podst. walca

Post autor: Inkwizytor »

Źle przekształciłaś równanie podane przez majora
ODPOWIEDZ