odległość wierzchołka sześcianu o krawędzi a

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

odległość wierzchołka sześcianu o krawędzi a

Post autor: kamiolka28 »

Odległość wierzchołka sześcianu o krawędzi a od przekątnej sześcianu niewychodzącej z tego wierzchołka wynosi. . .

Odp to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)

Proszę o rozpisanie mi tego. Narysowałam to sobie ale nie nie wychodzi...;/
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

odległość wierzchołka sześcianu o krawędzi a

Post autor: lukasz1804 »

Połącz wybrany wierzchołek sześcianu z końcami danej przekątnej. Jeden z dwóch otrzymanych odcinków jest przekątną ściany bocznej sześcianu i ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\), drugi zaś jest krawędzią sześcianu i ma długość \(\displaystyle{ a}\). Wybierając te dwa odcinki i daną przekątną sześcianu tworzymy trójkąt (o bokach \(\displaystyle{ a, a\sqrt{2}, a\sqrt{3}}\)). Łatwo sprawdzić, że ten trójkąt jest prostokątny. Szukana odległość wierzchołka od przekątnej jest długością wysokości w tym trójkącie opuszczonej z wierzchołka kąta prostego.
ODPOWIEDZ