1.Przekątne sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu o wspólnym końcu i ramianoach równych 10 i 8 cm wyznaczają kąt alfa=60°.Oblicz objętośc oraz pole wyznaczone przez te przekątne.
2,Podstawą graniastosłuoa jest trójkąt równoramienny w którym kąt między ramionami = 120°, a bok na przeciw tego kąta ma 5 cm. oblicz objętość wiedząc że Pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól jego podstaw.
pomocy (:
edit
w drugim wyszła mi objętość (500√3-750)/48
w pierwszym zadaniu obliczyłem przekątną podstawy ale nie wiem jak obliczyk bok podstawy
edit2
w pierwszym zadaniu wynik v=25√56 a pole przekroju 25√3
jak ktoś może niech sprawdzi wyniki (:
zad z graniastosłupami
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 lut 2007, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
zad z graniastosłupami
W drugim mi wyszlo:
\(\displaystyle{ \frac{50\sqrt{3}-75}{12}}\)
co w przybliżeniu daje jeden (0.9668..)....możliwe, że ja się gdzieś pomyliłem...
\(\displaystyle{ \frac{50\sqrt{3}-75}{12}}\)
co w przybliżeniu daje jeden (0.9668..)....możliwe, że ja się gdzieś pomyliłem...