ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Kamilwit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 lis 2011, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Kamilwit »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Długość krawędzi podstawy ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ a}\), krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
a) Oblicz pole otrzymanego przekroju. b) Wyznacz sinus kąta nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.

Jak dołączyć obrazek jako plik tu ??


Oznaczenia te co zawsze:

\(\displaystyle{ a}\) - długość boku podstawy
\(\displaystyle{ h_p}\) - wysokość podstawy
\(\displaystyle{ h_b}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupu
\(\displaystyle{ P_p}\) - pole podstawy


\(\displaystyle{ |AS| = \ \frac { 2 } { 3 } \ \cdot \ \frac { a\ \sqrt{ \ 3 } } { 2 } \ = \ \frac { a\ \sqrt{ \ 3 } } { 3 }}\)

\(\displaystyle{ \tg \alpha = \ \frac { H } { AS }}\)

\(\displaystyle{ H = \tg \alpha \cdot \frac { a\ \sqrt{ \ 3 } } { 3 }}\)

\(\displaystyle{ AS^2 + H^2 = AE^2}\)

\(\displaystyle{ ( \frac { a\ \sqrt{ \ 3 } } { 3 } \ )^2 +(\tg \alpha \cdot \frac { a\ \sqrt{ \ 3 } } { 3 } \)^2 = AE^2}\)
\(\displaystyle{ AE^2 = \ \frac { a^2 + \tg^2 \alpha a^2 } { 3 } \ \Rightarrow AE = \frac { a + \tg \alpha\ a } { \ \sqrt{ 3\ } }}\)

pole przekroju CAD = ?
\(\displaystyle{ ED = DB = \ \frac { 1 } { 2 } \ \cdot \frac { a + \tg \alpha\ a } { \ \sqrt{ 3\ } }}\)

co dalej ??
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 19:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ AE^2 = \ \frac { a^2 + \tg^2 \alpha a^2 } { 3 } \ \Rightarrow AE = \frac { a + \tg \alpha\ a } { \ \sqrt{ 3\ } }}\)
Tu jest źle.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Sherlock »


Może są bardziej eleganckie rozwiązania niż poniżej...
Szukamy pola trójkąta ABH. Długość odcinka AB znamy, trza znaleźć długość wysokości opadającej na ten bok czyli |GH|.
Wersja 1 - krótsza
Liczymy krawędź boczną ostrosłupa (miast tw. Pitagorasa lepiej użyć funkcji trygonometrycznych np. w trójkącie DEC). Znając długość krawędzi bocznej, bierzemy jej połowę i w trójkącie GCH możemy użyć twierdzenia cosinusów i wyliczyć GH.
Wersja 2 - dłuższa
Nie potrzebujemy liczyć długości krawędzi bocznej ostrosłupa. Zauważ, że trójkąty DEC oraz HFC są podobne. W jakiej skali? Znając skalę wylicz HF i z trygonometrii w trójkącie HFC policz FC. Po co? Odejmij FC od GC, otrzymasz GF. W trójkącie GFH zastosuj tw. Pitagorasa i wyznacz GH...
Kamilwit pisze:Jak dołączyć obrazek jako plik tu ??
wrzuć link do grafiki pomiędzy [img]
Awatar użytkownika
Kamilwit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 lis 2011, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Kamilwit »

Dzięki bardzo za taką fachową pomoc , i rysuneczek i w ogóle .
ODPOWIEDZ