w kulę o promieniu 4 wpisano walec o największej powierzchni bocznej. Obliczyć pole tej największej powierzchni bocznej.:
A) \(\displaystyle{ 36 \pi}\)
B) \(\displaystyle{ 34 \pi}\)
C)\(\displaystyle{ 32 \pi}\)
D) \(\displaystyle{ 30 \pi}\)?
w kuli
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
w kuli
odp c)
-- 7 lut 2012, o 21:25 --
Przekątna c przekroju osiowego walca jest równa średnicy kuli.
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ h ^{2} +4r ^{2}=64}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{64-4r ^{2} }}\)
pole P pow. bocznej
\(\displaystyle{ P=2\Pi \cdot r \cdot h}\)-- 7 lut 2012, o 21:31 --Oblicz pochodną i przyrównaj do zara.
\(\displaystyle{ r=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P=32\Pi}\)
-- 7 lut 2012, o 21:25 --
Przekątna c przekroju osiowego walca jest równa średnicy kuli.
Z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ h ^{2} +4r ^{2}=64}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{64-4r ^{2} }}\)
pole P pow. bocznej
\(\displaystyle{ P=2\Pi \cdot r \cdot h}\)-- 7 lut 2012, o 21:31 --Oblicz pochodną i przyrównaj do zara.
\(\displaystyle{ r=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P=32\Pi}\)