Graniastosłup który ma w podstawie trapez równoramienny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matematyk2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 12 sty 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Op

Graniastosłup który ma w podstawie trapez równoramienny

Post autor: matematyk2 »

Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD, w którym \(\displaystyle{ \left| AD\right|=\left| BC\right|=6cm}\), \(\displaystyle{ \left| AB\right| \rangle \left| DC\right|}\) oraz kąt\(\displaystyle{ BAD=60 stopni}\). Przekątna AC trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta BAC. Oblicz objętość graniastosłupa, jeśli wiadomo, że wysokość bryły i przekątna AC trapezu mają taką samą długość


Podejrzewam błąd w treści zadania, ale nie jestem pewna. proszę przynajmniej o jakieś wskazówki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Graniastosłup który ma w podstawie trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) będzie prostokątny.
ODPOWIEDZ