Stożek o tworzącej l ma obwód podstawy równy c. Wyznacz:
a) pole powierzchni całkowiej oraz objętość stożka,
b) tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
Stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Stożek
a)
Promien podstawy:
\(\displaystyle{ c=2\pi r}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{c}{2\pi}}\)
Wysokosc stozka:
\(\displaystyle{ h^{2}=l^{2}-(\frac{c}{2\pi})^{2}}\)
Masz wiec juz wszystko by obliczyc pole i objetosc
b)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{h}{l}}\)
Obliczasz i wychodzi POZDRO
Promien podstawy:
\(\displaystyle{ c=2\pi r}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{c}{2\pi}}\)
Wysokosc stozka:
\(\displaystyle{ h^{2}=l^{2}-(\frac{c}{2\pi})^{2}}\)
Masz wiec juz wszystko by obliczyc pole i objetosc
b)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{h}{l}}\)
Obliczasz i wychodzi POZDRO