Obliczyć wysokość trójkąta sferycznego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Obliczyć wysokość trójkąta sferycznego

Post autor: kieubass »

Oblicz wysokość sferycznego trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) opuszczoną z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) jeżeli:
\(\displaystyle{ A=\left( 0,0,1\right)
B=\left( 1,0,0\right)
C=\left( 0,1,0\right)}\)

Proszę o pomoc w tym zadaniu jak tutaj wyznaczyć tą wysokość

I jeszcze małe pytanie na marginesie: jaki jest wzór na odległość sferyczną? Jest to po prostu kąt między \(\displaystyle{ OA}\) i \(\displaystyle{ OB}\) gdzie \(\displaystyle{ O}\) to środek sfery, czy cosinus tego kąta?
ODPOWIEDZ