Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o polu S i promienia okręgu wpisanego r. Wysokość ostrosłupa jest równa obwodowi podstawy. Oblicz objętość ostrosłupa.
A) \(\displaystyle{ \frac{S ^{2} }{r}}\)
B) \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot S ^{2} }{3r}}\)
C)\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot S ^{2} }{3r}}\)
D)\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot S ^{2} }{r}}\)?
(może być kilka prawidłowych odpowiedzi)
Mi wyszło że jest to odpowiedź B, lecz nie jestem pewna.
Objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Objętość ostrosłupa
Z podanych wariantów odpowiedzi każdy jest inny, więc tylko jeden może być prawidłowy.
Ze wzoru na pole trójkąta mamy \(\displaystyle{ S=\frac{lr}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ l}\) jest obwodem trójkąta.
Stąd i ze wzoru na objętość ostrosłupa otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{Sl}{3}=\frac{S\frac{2S}{r}}{3}=\frac{2S^2}{3r}}\).
Ze wzoru na pole trójkąta mamy \(\displaystyle{ S=\frac{lr}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ l}\) jest obwodem trójkąta.
Stąd i ze wzoru na objętość ostrosłupa otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{Sl}{3}=\frac{S\frac{2S}{r}}{3}=\frac{2S^2}{3r}}\).