Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 22 sty 2012, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 2 razy
Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy.
Pole powierzchni całkowitej jest równe 36 pi , a średnica jego podstawy jest równa 6. Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy.
\(\displaystyle{ P=36\pi\\
r=3\\
P=\pi r^2 + \pi rl\\
36\pi=\pi \cdot 9 + \pi \cdot 3 \cdot l\\
36=9+3l\\
l=9\\
cos \alpha =\frac{3}{9}\\\\
\alpha =\arc\cos\frac{1}{3}\\}\)
poprawiłem, była pomyłka
r=3\\
P=\pi r^2 + \pi rl\\
36\pi=\pi \cdot 9 + \pi \cdot 3 \cdot l\\
36=9+3l\\
l=9\\
cos \alpha =\frac{3}{9}\\\\
\alpha =\arc\cos\frac{1}{3}\\}\)
poprawiłem, była pomyłka