Kąt rozwarcia stożka.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Basia16171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 sty 2012, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 2 razy

Kąt rozwarcia stożka.

Post autor: Basia16171 »

W stożku o objętości 100 pi promień podstawy jest równy 5. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
kajus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 437
Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Zamość
Pomógł: 129 razy

Kąt rozwarcia stożka.

Post autor: kajus »

\(\displaystyle{ V=100\pi\\
r=5\\
V=\frac{1}{3}\pi r^2h\\
100\pi=\frac{1}{3}\pi \cdot 5^2 \cdot h\\
12=h\\
l=\sqrt{r^2+h^2}=13\\
\sin\frac{ \alpha }{2}=\frac{5}{13}\\
\frac{\alpha}{2}=\arcsin\frac{5}{13}}\)
ODPOWIEDZ