Ostrosłup- zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Piotr1112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 gru 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Ostrosłup- zadanie

Post autor: Piotr1112 »

Pole podstawy ostrosłupa ma 150 cm2, pole przekroju równoległego do niej 54 cm2. Odległość między przekrojem a podstawą wynosi 14cm. Oblicz długość wysokości ostrosłupa.




Z góry dzięki za pomoc
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostrosłup- zadanie

Post autor: florek177 »

Skala podobieństwa między podstawami wynsi: \(\displaystyle{ 54 \cdot k^2 = 150 \,\,}\) ; co daje \(\displaystyle{ k = \frac{5}{3} \,\,}\) i jest skalą podobieństwa między wysokościami: \(\displaystyle{ \frac{H}{H - 14} = \frac{5}{3} \,\,}\) --> \(\displaystyle{ H = 35}\)
Piotr1112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 gru 2006, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Ostrosłup- zadanie

Post autor: Piotr1112 »

Dzięki za odp.

Zadanie z pozoru było proste ale odpowieź trudna

Pozdro
ODPOWIEDZ