graniastosłup
graniastosłup
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20cm. i tworzy z krawędzią boczną kąt 30°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
graniastosłup
Podstawą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest kwadrat, którego przekątną jest d.
\(\displaystyle{ \frac{d}{20}=sin30^{o}}\)
\(\displaystyle{ d=10}\)
H to wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{20}=cos30^{o}}\)
\(\displaystyle{ H=10\sqrt{3}}\)
pole powierzchni i objętosć tutaj:
... iastoslupy
\(\displaystyle{ \frac{d}{20}=sin30^{o}}\)
\(\displaystyle{ d=10}\)
H to wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{20}=cos30^{o}}\)
\(\displaystyle{ H=10\sqrt{3}}\)
pole powierzchni i objętosć tutaj:
... iastoslupy