zadanie z graniastosłupem
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 sty 2007, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 7 razy
zadanie z graniastosłupem
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego,którego podstawa jest romb o przekątynych dł 12cm i 6cm a przekątna ściany ma dł 22cm. Proszę o pomoc.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanie z graniastosłupem
Bok rombu łatwo obliczysz z twierdzenia Pitagorasa, bo przekatne przecinają się pod katem prostym i dziela się na poływy.
\(\displaystyle{ 6^{2}+3^{2}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3\sqrt{5}}\) dalej wysokość H podobnie
\(\displaystyle{ (3\sqrt{5})^{2}+H^{2}=22^{2}}\) reszta ze wzorów.
\(\displaystyle{ 6^{2}+3^{2}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3\sqrt{5}}\) dalej wysokość H podobnie
\(\displaystyle{ (3\sqrt{5})^{2}+H^{2}=22^{2}}\) reszta ze wzorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 sty 2007, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 7 razy