mam takie zadanie czy ktos moze mi pomoc?
w rownolegloboku mamy dane
a=10
b=16
i kat alfa =30 stopni
oblicz dlugosc dluzszej rownologloboku oraz krotszej przekatnej.
Prosze o pomoc
Rownoleglobok i przekatna
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Rownoleglobok i przekatna
Równoległobok ma dwie pary równych kątów wjedna para ma po 30° więc druga para katów (rozwartych) ma miarę 150° kazdy kąt.
Korzystasz więc dwa razy z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=10^{2}-2{\cdot}10{\cdot}16cos30^{o}}\) krótsza
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=10^{2}-2{\cdot}10{\cdot}16cos150^{o}}\) dłuższa
Korzystasz więc dwa razy z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=10^{2}-2{\cdot}10{\cdot}16cos30^{o}}\) krótsza
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=10^{2}-2{\cdot}10{\cdot}16cos150^{o}}\) dłuższa