Kula opisana na stożku
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Kula opisana na stożku
Skorzystaj z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ 2R=\frac{l}{sin(90-\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{l}{2cos\alpha}}\)
objętość kuli już łatwo ze wzoru \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}{\pi}R^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2R=\frac{l}{sin(90-\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{l}{2cos\alpha}}\)
objętość kuli już łatwo ze wzoru \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}{\pi}R^{3}}\)